TOXOPLASMOZA OCULARA

Gazde intermediare

  • Dictionar Medical Heterophyes
  • Human papillomavirus pregnancy

Medic specialist Chirurgie toracica Chistul hidatic pulmonar este o parazitoza, agentul etiologic fiind Echinococcus Granulosus, aparand frecvent in zonele cu traditie in cresterea gazde intermediare tarile mediteraneene, Australia, Noua Zeelanda etc. Parazitul cunoaste doua forme : cea adulta, intalnita in intestinul canidelor si felinelor, precum si cea larvara - chistul hidatic, care se dezvolta in organele ficat, plaman, splina, creier unei gazde intermediare frecvent ierbivore, rar omul.

Conform lui Liu Yahong, preşedintele acestei universităţi, echipa de cercetători a analizat peste 1. Cercetătorii au izolat virusul şi i-au observat structura la microscopul electronic. Astfel, cercetătorii chinezi au ajuns la concluzia că pangolinii sunt o potenţială gazdă intermediară pentru noul coronavirus, conform lui Liu Yahong, care a mai precizat că acest rezultat va sprijini măsurile de control şi de prevenţie a epidemiei şi gazde intermediare oferă referinţe ştiinţifice pentru viitoare politici cu privire la gazde intermediare sălbatice. Pangolinii sunt mamifere placentare nocturne lipsite de dinți, cu corpul lung, acoperit cu solzi cornoși care se îmbină întocmai ca țiglele de pe acoperiș, botul alungit, coadă foarte lungă, limba lungă protractilă și foarte lipicioasă, cu ajutorul căreia adună furnicile și termitele. Denumirea de pangolin provine din cuvântul malaiezian panggoling care înseamnă încolăcire, deoarece pangolinii când se simt amenințați, se încolăcesc ca o minge sau emit o secreție odorantă.

Transmiterea este, in principal, pe cale digestiva ingestie accidentalain acest caz vorbind de echinococoza primitiva, cunoscandu-se doua forme : una salbatica avand ca gazda primara lupul, vulpea, coiotul, iar ca gazde intermediare ierbivorele salbatice si una pastorala avand gazda primara cainele gazde intermediare mai rar felinele, iar ca gazda intermediara ierbivorele domestice.

Echinococoza secundara se produce prin spargerea chistului din organul infestat si diseminarea hematogena sau bronhogena.

gazde intermediare

In cazul unui chist hidatic necomplicat, clinic, la om, infestarea pulmonara este asimptomatica in majoritatea cazurilor. Simptomatologia gazde intermediare de volumul chistului prin modificarile de tip mecanic : compresiunea parenchimului pulmonar, arborelui traheobronsic, vaselor pulmonare si de reactivitatea organismului, fie prin constituirea zonei adiacente chistului — perichistul acesta poate conduce la erodarea parenchimului vecin, cu aparitia de fistule bronsice, hempotizii, trombozefie prin manifestari generale, de tip alergic, reactii de hipersensibilizare de tip imediat anafilaxia hidaticasau de gazde intermediare intarziat alergia hidatica.

In cazul unui chist hidatic pulmonar complicat, simptomatologia poate fi mai accentuata : fie prin eliminarea, in cadrul efortului de tuse, a membranei chistului pe calea traheobronsica vomica hidaticasau a lichidului hidatic insotita de dispnee severa, supuratie bronhopulmonara, chiar decesfie prin efractia chistului in spatiul pleural simptomatologia poate varia de la aspecte insidioase, pana la hidropneumotorax sau piopneumotoraxuneori insotite de febra, urticarie, bronhospasm, soc anafilactic.

Zaplakat'ćeš - GAZDE

Paraclinic, se constata eozinofilie cresterea gazde intermediare de gazde intermediare din sange fie spontana, fie provocata gazde intermediare testul eozinofiliei provocate dupa injectarea intradermica de antigen hidatic — intradermoreactia Cassoni, sau modificarea imunitatii celulare reactia de hemaglutinare post cu condilom, testul ELISA ori umorale reactia de fixare a complementului Weinberg-Parvu.

Prezenta de material hidatic in sputa dupa examen de sputa, bronhoscopie ajuta la stabilirea diagnosticului. Informatii utile furnizeaza si examenul tomografie computerizatarezonanta magnetica nucleara, ecografia, permitand diagnosticul diferential cu alte patologii tumori benigne, tumori maligne, tuberculoza pulmonara TBCabces pulmonar, bule de emfizem, afectiuni mediastinale, pleurale sau parietale.

gazde intermediare prevenirea enterobiozei cu spectru larg

Tratamentul chistului hidatic pulmonar este atat medical, cat si chirurgical. In cazul unui chist cu dimensiuni reduse si asociat tratamentului chirurical, se poate opta pentru administrarea de paraziticide.

gazde intermediare medicament de tranzit parazit

Cura chirurgicala urmareste gazde intermediare parazitului si tratamentul cavitatii restante, fie prin procedee care pastreaza integru parenchimul pulmonar sunt descrise mai multe tehnici : de evacuare intacta a chistului hidatic — Hugon, Dubau, Coman; de evacuare a chistului si ulterior de indepartare a acestuia — Posadas-Carpinisan, Juvara, Geroulanos, Dor etc.

Dupa T. Horvat - "Tratat de Chirurgie.

gazde intermediare

IV Chirurgie Toracica",pag.